Julbord & graviditet: Mycket nyttigheter… och en del som bör undvikas!
Senast uppdaterad: 2024-09-10

Det mesta på julbordet är OK att äta, enligt Livsmedelsverket, till exempel sillinläggningar, julskinka, lutfisk, varma rätter och grönsaksrätter.
Dock finns en del maträtter som gravida bör vara försiktiga med, såsom rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.
Kål, sill, lax & nötter
Julbordets grönkål, brysselkål och rödkål beskrivs av Livsmedelsverket som riktiga vinnare för gravida då de är fulla av vitaminer, mineraler och fibrer.
Inlagd sill och olika laxrätter innehåller nyttiga fetter samt D-vitamin. Gravida ska dock undvika rätter gjorda på vildfångad lax från Östersjön, älvarna samt Vänern och Vättern.
Ägg är också bra då de innehåller både D-vitamin och viktiga mineraler.
Som julgodis kan nötter vara bra då de innehåller nyttiga fleromättade fetter. För att fylla på med C-vitamin är apelsiner, mandariner och clementiner bra alternativ.
Pepparkakor, saffransbullar & julmust
Det går bra även för gravida att dricka julmust och äta både pepparkakor och saffransbullar i rimliga mängder.
Glögg
Alkoholfri glögg går bra att dricka, men undvik alkoholhaltiga drycker. Läs gärna mer om alkohol och alkoholfria drycker via länkarna nedan.
Kolla extra noga
Livsmedelsverket uppmanar gravida att vara extra uppmärksamma på maträtter såsom rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar. Anledningarna till denna uppmaning beskrivs nedan.
Listeria
Listeria är en bakterie som i sällsynta fall (färre än 10 fall per år i Sverige) kan orsaka infektion med feber och influensaliknande symtom. Listeriainfektion går att behandla, men infektionen kan öka risken för missfall och fosterdöd. Läs gärna mer om listeria via länken nedan.
Rökt & gravad fisk: Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria och därför rekommenderar Livsmedelsverket att sådana produkter bör ätas inom en vecka efter förpackningsdagen.
Patéer & skivade charkprodukter: Dessa kan också innehålla skadliga halter av listeria om de har kylförvarats mer än en vecka. Om charkprodukterna skurits upp från hel bit precis innan servering går de bra att äta, enligt Livsmedelsverket.
Julskinka: Julskinka går bra att äta, men var uppmärksam på hur länge skinkan förvarats öppnad i kylen. Livsmedelsverket skriver att julskinka i öppnad förpackning går bra att äta kall i åtminstone en vecka. Därefter går det bra att äta skinkan om den först hettas upp, eftersom listeriabakterien dör vid upphettning.
Ostar: I sällsynta fall kan mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk innehålla skadliga halter av listeria. Hårdostar som man kan hyvla går däremot bra att äta, liksom bredbara färskostar i tråg och smältost på tub. Genom att hetta upp osten, oavsett sort, är den säker att äta, till exempel ost som hettats upp i en gratäng eller sås. Läs gärna mer om ostar och graviditet via länken nedan.
Toxoplasma i torkat & kallrökt kött
Toxoplasma är en parasit som kan ge infektion hos gravida och skada barnet i livmodern. Parasiten dör vid uppvärmning över 65 grader och vid nedfrysning under 12 grader. Läs gärna mer om toxoplasma via länken nedan.
Torkat och kallrökt kött, såsom exempelvis salami, parmaskinka och medwurst, kan innehålla toxoplasma. Risken är mycket liten att drabbas, men om du vill vara säker på att döda toxoplasmaparasiter kan du frysa köttet i 3 dygn innan du äter det.
Listeria & toxoplasma i kalla röror
Både listeria och toxoplasma kan finnas i kalla röror som gjorts på rökt/gravad fisk, mögelost/kittost eller chark. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida bör undvika sådana kalla röror. Däremot går till exempel rödbetssallad bra att äta.
Östersjöfisk, dioxin & PCB
Strömming och sill, som ofta ingår i strömmingslåda eller rullader på julbordet, är olämpliga att äta om fisken fiskats i Östersjön eller Bottniska viken. Sådan fisk innehåller ofta höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Läs gärna mer om dessa och andra fiskar som är olämpliga att äta för ofta via länken nedan.
Inlagd sill, däremot, går bra att äta eftersom sill till inläggningar generellt är fiskad i Atlanten. Dessutom är den sura miljön som sillinläggningar erbjuder svåra för bakterier och parasiter att överleva i.
AV Olof Stephansson: Professor, förlossningsläkare
GRANSKAD AV Docent Mia Ahlberg, barnmorska