Järnrik mat
Senast uppdaterad: 2024-08-26

Kött, fågel och fisk, blodpudding men även ärtor, linser och fullkornsbröd är bra kostkällor till järn.
Lever innehåller mycket järn, men tyvärr innehåller lever alltför mycket A-vitamin för att vara lämpligt under graviditeten. Däremot kan du äta leverpastej som bara innehåller mindre mängder av lever.
Upptag av järn
Om du äter frukt och grönsaker vid varje måltid tar kroppen upp järnet bättre. Kaffe och te minskar däremot järnupptaget något. Även mjölkprodukter kan minska järnupptaget något om du äter det samtidigt som du äter järnrik mat.
Vegetarisk kost och järn
I vegetarisk kost finns en god källa till järn i olika livsmedel. Baljväxter som linser, ärtor och bönor är exempel på matvaror som är rika på järn, och det finns även järn i tofu och andra produkter tillverkade av bönor och ärtor. Dessutom återfinns järn i fröer, särskilt pumpafrön, samt i nötter, torkad frukt och gröna bladgrönsaker.
För att förbättra upptaget av järn i kroppen är det fördelaktigt att kombinera dessa järnrika livsmedel med något som är rikt på C-vitamin. C-vitamin finns i en mängd grönsaker, frukter och bär och kan hjälpa till att öka absorptionen av järn i tarmen. Detta innebär att genom att inkludera C-vitaminrik mat i din måltid kan du dra ännu större nytta av det järn som finns i de vegetariska alternativen
Lågt blodvärde
Det är inte ovanligt att blodvärdet blir så lågt under graviditeten att det inte räcker med järn i kosten för att kompensera för det ökade behovet. Det gör att många gravida också måste ta järntabletter.
AV Mia Ahlberg:Barnmorska, Docent
GRANSKAD AV Professor Olof Stephansson, förlossningsläkare