Jag är så himla trött. Är det normalt?
Senast uppdaterad: 2023-02-23

Hela din kropp anpassar sig till graviditeten på många olika sätt - hormonellt, fysiskt och psykiskt. Din kropp ska anpassa sig till att ett nytt liv växer i din livmoder och du ska förbereda dig på att bli förälder för första gången eller igen. Det är självklart en ansträngande process.
Vilka anpassningar sker?
Ökad blodvolym
Exempelvis ska din kropp under graviditeten producera en hel liter extra blod. Det leder ofta till att ditt blodvärde sjunker något i början graviditeten och du kan behöva öka ditt intag av järn via kosten och/eller ta järntabletter.
Läs mer via länkarna nedan om lågt blodvärde, blodbrist (anemi), vad det kan leda till och hur det behandlas, samt vilka livsmedel som innehåller mycket järn.
Hjärta & lungor
Hjärtat och lungorna anpassar sig för att klara av den extra ansträngning som det innebär att vara gravid. Allt detta tar mycket energi och många kvinnor blir trötta framför allt i början av graviditeten då omställningen i kroppen är som störst.
Sömn
Även i slutet av graviditeten, när kroppen är tung och många sover sämre, är tröttheten påtaglig. Det är vanligt att kvinnor känner sig piggare i mitten av graviditeten från runt vecka 20 och fram till runt vecka 35.
Tips
Ta din upplevelse på allvar och anpassa din dag efter dina nya behov så gott det går. Vila lite extra när du kan. Tänk på att motion ger energi och att det är bra för dig att röra på dig även om du är trött.
AV Mia Ahlberg:Barnmorska, Docent
GRANSKAD AV Catharina Zätterström (leg. barnmorska) #br# Anna Dahlin (leg. barnmorska)