Mitt barn rör sig inte som vanligt. Är det farligt?
Senast uppdaterad: 2024-02-05

En del barn är mycket aktiva under sin tid i livmodern medan andra är lugna, men alla barn rör sig ända fram till födseln. Varje barn har sitt eget rörelsemönster och den gravida brukar efter ett tag känna igen det egna barnets rörelsemönster.
Vakenhetsperioder varvade med sömn
Barnet växlar mellan vakenhetsperioder med mycket rörelser och perioder av vila och sömn då barnet är lugnare. Vilan brukar vara i ungefär 20 till 40 minuter, sällan längre än 90 minuter.
När börjar man känna barnets rörelser?
Många börjar känns rörelser runt vecka 18-20 men vissa känner de första rörelserna tidigare och andra känner av dem först senare. Det är vanligt att känna mest aktivitet på kvällen.
Ett barn rör på sig med små rörelser som att röra fingrarna eller sträcka ut en arm och stora rörelser som att sparka med benen eller ändra läge i livmodern. Små rörelser känns inte alls eller som fladder eller svepningar och stora rörelser är tydliga som sparkar eller buffar.
Rörelsetopp kring vecka 32
Antalet rörelser brukar nå sin topp omkring graviditetsvecka 32 och håller sig i stort sett på samma nivå fram till förlossningen.
Rörelserna blir starkare allteftersom barnet växer och får mer muskelmassa. I slutet av graviditeten kan rörelserna upplevas annorlunda jämfört med de rörelser som kändes tidigare eftersom det blir mindre och mindre plats i livmodern. Då känns det mer som kraftfulla tryck eller som om barnet stretchar. En del tycker att rörelserna känns långsammare jämfört med tidigare, men de ska inte minska i antal och styrka.
Om barnet inte rör sig som vanligt
Om ditt barn inte rör sig som vanligt kan du börja med att putta på magen och känna efter om det rör på sig som vanligt efter det. Det kan vara så att barnet sover och om du puttar till barnet så brukar det vakna.
Ditt barn har ett rörelsemönster som du säkert känner igen och om du är orolig betyder det att någonting känns annorlunda. Rörelserna kan kännas svagare eller mindre ofta, eller både svagare och mindre ofta. Med minskade fosterrörelser menas att fostret har blivit mer stilla. Då märker du inte längre att fostret har tydliga vakna stunder. Du upplever också en tydlig skillnad i hur barnet rör sig nu jämfört med hur det har rört sig tidigare.
Kontakta vården
Om du upplever att barnet blivit mer stilla och det har varit så i mer än två timmar i kombination med att du inte känner någonting efter att ha puttat ordentligt på magen så ska du ringa till förlossningen. De kommer då be dig komma in för en kontroll.
De undersökningar som kan göras för att kontrollera att ditt barn mår bra är ultraljud och genom att lyssna på barnets hjärtslag. De flesta som söker för minskade fosterrörelser får gå hem igen eftersom allting ser bra ut. Om det visar sig att barnet inte mår bra i livmodern så kan barnet behöva födas.
Vad beror minskade fosterrörelser på?
Minskade fosterrörelser kan bero på att moderkakan inte fungerar som den borde. Då finns det risk för att fostret får för lite näring och syre.
Exempel på riskfaktorer för en sämre funktion i moderkakan är:
* Att du inte har fött före graviditetsvecka 41+0
* Tillväxthämning (barnet växer sämre än förväntat)
* Högt blodtryck
* Diabetes
* Fetma (BMI >=30)
* Rökning
* Snusning
AV Mia Ahlberg:Barnmorska, Docent
GRANSKAD AV Catharina Zätterström (leg. barnmorska) #br# Anna Dahlin (leg. barnmorska)